Eriskummallinen tilanne – Venäjä rahoittaa Ukrainan sotaa

Suomi on avustanut Ukrainaa (24.2.2022) Venäjän hyökkäyssodan alettua noin 2 mrd. €. Samaan aikaan Venäjän kaasu virtaa vapaasti Ukrainan maaperän läpi Eurooppaan usean eri linjaston kautta. Kaasutoimituksista Ukraina kerää vuodessa noin 2,0 mrd. € siirtomaksut.

Ukrainan ja Gazbromin nykyisen 5 vuoden sopimuksen piti loppua vuoden 2024 alkuun mennessä. Ukrainan kaasunsiirto operaattori (GTSOU) on sopinut (2023–2024) talven toimituksien jatkamisesta. Ukrainan ja Venäjän kaasusta riippuvaiset EU-maat haluavat uuden pitkäaikaisen sopimuksen.  Venäjä saattaa toimia toisin.

Venäjä katkaisee kaasutoimitukset Eurooppaan.

Venäjä on aloittanut uuden ” Power Of Siberia 2” kaasuputken rakentamisen Pohjois-Kiinaan. Hanke etenee suunnitellusti. Mongolian kautta suunnitellun kaasuputken kapasiteetti tulee olemaan 50 mrd. m³ vuodessa.

Eurooppaan ja sen lähiympäristöön Ukrainan ja Turkin kautta kulkee kaasua noin 26 mrd. m ³ vuodessa. Eli noin puolet uudesta Kiinaan suunniteltavissa olevasta kaasuputkesta. Jo valmiina oleva ”Pipe China” kuljettaa 38 mrd. m³ vuodessa.

On hyvin mahdollista, että Venäjä yksipuolisesti katkaisee kaasutoimitukset Eurooppaan, kun kapasiteettia Kiinaan on riittävästi. Tällä olisi vaikutuksia Suomessa myytävän sähköenergian hintaan, sillä Etelä- ja Itä-Euroopan mailla ei ole riittävästi korvaavia energiaratkaisuja. Sähköä tuotetaan edelleen liikaa kaasulla.

Virosta tulevan kaasun perään ei pidä itkeä – suojaaviin toimiin pitää ryhtyä

Viron ja Suomen välisessä kaasuputkessa virtasi Gazbromin kaasu. Sillä ei ole väliä vahingoittiko putkea Venäjän Troolari tai myötämielisen Kiinan rahtialus. Sabotaasi oli ”palvelus”, jolla Venäjä riippuvuutta saatiin vähennettyä.

Suomen pitäisi painostaa EU:ta vahvemmin Venäjän kaasuriippuvuuden vähentämiseksi. ”Merkelin hengen” mukaista toimintaa, jossa kaasu ikään kuin vaihtaa väriä virratessaan Ukrainan lävitse ei pidä hyväksyä. EU:n myöntämälle taloudelliselle tuelle pitäisi asettaa ehtoja. Ukrainan on tuhottava Venäjän kaasuputket maaperällään ja lopettava verirahan vastaanottaminen Gazbromilta.

Etelä- ja Itä-Euroopan sähkötuotantoa pitäisi uudistaa nopeasti, sillä kaasulla on liikaa vaikutusta sähköenergian hintaan.

Sähkön hinta nousee, kun kaasutoimitukset Venäjältä vähenee

Suomen hallituksen pitää ryhtyä välittömästi töihin tulevien energiakriisien ehkäisemiseksi. Suomen oma sähköenergian saanti on turvattu, mutta Nord Pool sähköpörssin hinnan muodostuminen on liikaa sidoksissa EU:n heikkoon energiapolitiikkaan. Suomen sähkömarkkinalakia pitäisi korjata välittömästi ja oma tuotanto ohjata ensisijaisesti kansalliseen tarpeeseen, eikä sähkön hinnan pidä määräytyä sähköpörssin perusteella.