HS:n pääkirjoitus taas kerran harhaanjohtava – rakenteellinen korruptio syynä

Helsingin Sanomien toimittajien talousosaaminen on heikkoa ja ideologisesti lähellä olevien perinteisten valtapuolueiden taloudellinen etu ohjaa kirjoituksien sisältöä.

HS pääkirjoitus 23.6.2024 antaa ymmärtää, että kansalaiset ovat huolissaan julkisesta taloudesta ja julkisuudessa olevat kalliit hankinnat ovat jopa osittain perussuomalaisten heikon EU-vaalituloksen takana.

Pääkirjoitus toteaa, että populistiset ja pinnalliset nostot julkisuuteen valtion talouden heikosta hoidosta antavat väärän kuvan. HS väittää, että virkamiehet tekevät työtään ammattimaisesti.

Väiteet ovat täysin manipuloivia. Valtion, kunnan tai hyvinvointialueen menot koostuvat tuhansista ja tuhansista eri menovirroista ja kaikilla on merkitystä. Julkisuuteen ei pystytä eikä haluta tuoda kerralla tarkasteltavaksi kaikkia kustannuksia. Siitä pitää huolen julkisen sektorin sulkeutunut taloushallinto ja kansalaisille näennäisesti tarjottu sekä avoimuutta mainostava avoindata.fi.

Rakenteellinen korruptio on kaiken takana

VTV:n mukaan jopa kaksi kolmasosaa virkamiehistä on poliittisia virkanimityksiä. Poliittinen virkanimitys on korruptiota ja tämän takia virkamiesten osamaaninen on heikkoa. Kilpailutuksia osataan tehdä tarvittaessa teknisesti oikein, mutta se ei tarkoita sitä, että ostettava hinta olisi oikea. Julkinen sektori nimeen omaan ostaa jatkuvasti kalliilla palveluja ja tuotteita. Tällä on vaikutusta laajasti yleiseen hintatasoon. Ammattitaidoton virkamiesarmeija on osaltaan syynä tuotteiden ja palveluiden korkeaan hintaan Suomessa. Julkinen sektori tekee vuodessa hankintoja 48 miljardilla eurolla.

Heikon hankintaosaamisen takia virkamiehet jakavat suomalaisten verorahoja valtoimenaan myös kansainvälisille pörssiyhtiöille.  Pelkästään Vantaalla ohjataan 50 milj. euroa vuodessa kansainvälisille asiantuntijayhtiöille. Konsulttiyhtiöt hinnoittelevat julkiset rakennushankkeet jo suunnitteluvaiheessa tietoisesti ylihintaisiksi. Rakennushankkeet teetetään kansainvälisillä rakennusyhtiöillä, jotka putsaavat kustannuksista omansa.

ICT-järjestelmien hankinnat omaavat vielä suurempia huijauksia. Suomen ainoa grynderipuolue Kokoomus on tukenut laajasti kansainvälisten IT-yhtiöiden välttämättömyyttä julkisella sektorilla. Suomessa on 5,6 milj. asukasta ja kaikissa kunnissa, hyvinvointialueilla ja virastoissa omat It-ohjelmat sekä hankinnoista vastaavat virkamiehet.

Suomalainen tietää missä mennään

HS:n ei pidä vähätellä kansalaisten ymmärrystä. Suomalainen veronmaksaja on varsin hyvin perillä omasta taloudestaan ja ymmärtää hyvin julkisen talouden leväperäistä taloudenhoitoa. Oman perheen tai oma yksityinen talous on kuin kunta minikoossa. Perheen kustannukset aiheutuvat useista lukemattomista menoista. Yleensä perheen talous ei ole kuralla vain yhden menoerän takia, vaan kaikilla menoilla on vaikutusta.

Liiketalous ei ole rakettitiedettä. Kun ostat halvalla ja pidät menot kurissa, niin lopputulos on yleensä oikea. Julkinen sektori on yritys, jonka taloutta pitää hoitaa paremmin kuin yksityisten yrityksien taloutta, koska kyseessä on meidän kaikkien yhteiset varat.