Joulun sähköevankeliumi

Sähköyritykset eivät myy tappiolla. Markkinoille tuodut uudet tuotteistetut sähkön myyntihinnat ovat silmänlumetta. Arvio tulevan kevään ja kesän sähköpörssin hintatasoon on jo tiedossa, ja siksi myyntiyhtiöt sitouttavat kansalaisia härskeihin ja pitkiin määräaikaisiin sopimuksiin. Vaikka poliitikot ovat kilvan kiitelleet alennettuja hintoja, voittaja on edelleen kunnan kasvoton energiantuotantolaitos, jonka veronmaksajat omistavat.

Keinotekoinen kilpailutilanne ajaa yhtiöt tekemään keinotekoisia ratkaisuja. Taustalla on laaja yhteiskunnallinen ongelma. Lähes kaikki tuotantolaitokset myyvät tuotetun sähkön pörssiin, vaikka mikään laki ei sitä velvoita. Syynä on satumaiset tuotot, joita voidaan kutsua ”lisäveroksi”.  Kyse on valtakunnalliset rajat ylittävästä kartellista, jota kilpailuviranomaiset eivät ryhdy tutkimaan, koska valtiot ja kunnat ovat taloudellisia hyötyjiä sähkömarkkinoiden monopolipelissä.

Suomessa ja Ruotsissa sähkön hintaa on myös tietoisesti nostettu. Suomessa Olkiluoto 3 ja Porin hiilivoimala on pidetty kiinni ja Ruotsissa ydinvoimaloiden huollot on ajoitettu keskitalveen. Kansalaisten pelastukseksi talvi on Skandinaviassa ollut yllättävän lauha, ja olemme säästyneet härskeimmiltä hinnannousuilta.

Sähkö on veden ohella kylmässä pohjolassa välttämätön hyödyke. Korkeat sähkön markkinahinnat ovat ajaneet perheitä taloudellisiin vaikeuksiin. Kansalaisia on painostettu luopumaan fossiilisista lämmitysjärjestelmistä ilmastoepidemian takia. Moni perhe onkin luopunut ahdingossaan sähkölämmitteisestä asunnostaan ja muuttanut kaukolämmitteisiin asumismuotoihin.

Sähkön ja veden tuominen perustuslakiin ihmiselle välttämättöminä hyödykkeinä on ihmisoikeusasia. Tietoisesti manipuloitu korkea sähkönhinta rikkoo YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen artiklaa 25: ”jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin.”

Muistutuksena: Skandinaviassa ja Baltian maissa sähköntuotantokustannukset eivät ole nousseet Venäjän hyökkäyssodan takia. Oman kuntani sähköntuotantolaitoksen Vantaan Energian tuotantohinnat ovat jopa laskeneet joissakin yksiköissä, koska poltettavan materiaalin toimittajahintoja on nostettu tietoisesti. Kansalaisten ahdinkoa käytetään siis härskisti hyväksi, koska heikot sekä korruptoituneet poliitikot eivät tunne toimintaympäristöään.

Tuukka Saimen

25.12.2022