Sähköyhtiöt ovat tarjonneet koko 2000-luvun pitkiä määräaikaisia sähkösopimuksia, joiden kilowattitunti hinnat olivat 4–7 senttiä. Sopimuksia tarjottiin, jopa viideksi vuodeksi.
Oliko Ukrainan sota sekä inflaatio tekosyy uusille korkeammille hinnoille? Ovatko sähkönmyynti- ja tuotantoyhtiöt muuttaneet hinnoitteluperiaatteitaan lopullisesti? Sähköntuotankustannukset eivät ole viime vuosina nousseet.
Venäjältä sähköä ei ole toistaiseksi saatavilla ja sähköpörssi yskii (tietoista). Hintoja ei tasata jäsenvaltioiden kesken, niin kuin aikanaan luvattiin.
Ollaan matkalla kohti kesää. Olkiluoto 3:n huolto lähenee loppuaan ja sähkökulutus on vähäistä. Edullisimmat määräaikaiset sähkösopimukset ovat n. 8 c/kWh ja pituudet maksimissaan 24 kk. Riski otetaan vuodeksi kerrallaan.
Sähköyhtiöiden varat hujahtivat Putin sotakassaan
Sähköyhtiöt ovat haistaneet veren. Määräaikaisten sopimuksien myyntiehtoja on muutettu radikaalisesti. Yhtiöt pääsevät halutessaan sopimuksista irti ilman vastuita. Sähköyhtiöiden johto ja osakkeenomistajat toivot kylmiä ja pitkiä talvia.
Kuntien omistamat sähköyhtiöt menettivät satoja miljoonia Venäjän Rosaton Energylle Hanhikivi 1 ydinvoimala leikissä. Fennovoima Oy:n tase tyhjennettiin Venäjälle, vaikka Ukrainan sota oli jo alkanut. Rosatom Energy vaatii lisää oikeusteitse. Fennovoima Oy:n omistajat maksanevat kiltisti, jos pataan tulee.
Menetetyt varat palautetaan takaisin suomalaisilta veronmaksajilta ja pienyrittäjiltä tulevina talvina.