”Rakenteellinen korruptio” sanonnan käyttö on kielletty

Vantaan Kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 11.12.2023 tapahtui erikoinen näytelmä. Puheenjohtaja kielsi sanonnan ” rakenteellinen korruptio” käyttämisen.

Esityslistan numeron 5 kohdalla, joka käsitteli kaupungin sijoitustoiminnan periaatteita, pyysin puheenvuoroa. Esitin huoleni kaupungin virkamiehille ja valtuutetuille. Mielestäni ohjeet eivät olleet riittävän tarkkoja ja eivätkä ne huomio kaupungin kaikkia sijoitustoimintojen eri muotoja.

Puheeni loppupuolella esitin huoleni rakenteellisesti korruptiosta. Mainittuani puheessani sanan ”rakenteellinen korruptio” kaksi kertaa, puheenjohtaja kielsi minua sanan käyttämisestä. Kielto oli hämmentävä. Mikä tai ketkä ohjasivat puheenjohtajan toimintaa ja oliko sanomisiini jopa varauduttu? https://www.facebook.com/TuukkaSaimen007

Oikeusministeriön selvitys: Korruptio saa rehottaa rauhassa kunnissa

Oikeusministeriö teki rakenteellisesta korruptiosta selvityksen vuonna 2022. https://kuntalehti.fi/uutiset/oikeusministerion-selvitys-korruptio-saa-rehottaa-rauhassa-kunnissa/

Selvityksessä todettiin, että Suomessa korruptio rehottaa kunnissa. Rakenteellista korruptiota, maan tapaa ja hyvä veli-verkostoja ei kunnissa tunnisteta eikä niihin suhtauduta vakavasti. Kunnilta edellytetään korruptioriskien arviointia niin hallinnossa kuin käytännön toiminnassa. Näin ei valitettavasti tehdä.

Rakenteellisen korruption juurisyynä ovat poliittiset virkanimitykset. Merkittävät virat ovat hyvä veli-verkostojen hallinnassa. Rakenteellinen korruptio on kytkeytynyt ylimmän luottamushenkilö- ja viranhaltijajohdon valta-asemiin, yhteistyöhön ja keskinäiseen lojaliteettiin. Tämä takia kunnat ovat kykenemättömiä puuttumaan ilmiöön ja peittely sekä suojelukulttuuri kukoistaa.

Vantaalla tehtiin syksyllä 2023 poikkeus sääntöön valittaessa uutta kaupunginjohtajaa. Vuosikymmeniin paikallispolitikkojen pettymykseksi kunnan ylimpänä päällikkönä istuu puolueeton henkilö. Alkaisiko Vantaalla vihdoin suon kuivattaminen?

Media rakenteellisen korruption keskiössä

Myös mediat ovat verkostojen hallinnassa. Suomessa media ei tee riittävällä osaamisella sitä työtä mitä medialta vaaditaan. Sananvapautta ei puolusteta riittävästi. Vanha sanonta, että median toimisi ” vallan vahtikoirana” on vain muisto menneistä ajoista.

Paikallismediat kuin valtakunnan medioiden merkittävät toimenkuvat on miehitetty hyvä veli-verkostolle lojaaleilla henkilöillä. Uutisointia ja henkilöstöpolitiikka ohjataan samoin metodein kuin kunnantaloa.

Verkostoon kuuluvien julkisuuskuvaa edistetään medioissa luomalla heistä positiivisia mielikuvia. Vastustajia rangaistaan ankarasti terävin otsikoin. Tutkitustihan 60 % suomalaisista lukee vain otsikon.

Ketä pelkää ja mitä?

Viime talvena olin julkaisemassa Vantaan poliittiseen historiaan ja nykyajan hyvä veli-verkostoon keskittyvää kirjaa. Juuri ennen julkaisua vedin kirjan pois painosta, koska uutta materiaalia alkoi tulemaan ikkunoista ja ovista lisää. Julkaisuajankohta on siirretty tulevaisuuteen.

Poliittiset vastustajani ja Vantaan mulle-sulle politiikan keskeiset henkilöt ovat tietäneet, mitä tulevan on. Tämän takia olen joutunut mittavan maalittamisen, mustamaalauksen ja perättömien syytteiden keskelle. Korruptoitunut paikallismedia antaa taustatukea.

Yritystoimintaani ja perheeseeni on kohdistunut mittavaa häirintää ja kiusantekoa. Kaikki tapaukset olen kirjannut ylös ja toimenpiteisiin on ryhdytty.

Sosiaalinen eristäminen eli ”työpaikka kiusaaminen” mitä poliittiset vastustajat kohdallani harjoittavat on raukkamaista toimintaa. Valtuustosalissa sanonnan ” rakenteellinen korruption ”kieltäminen on viimeinen todiste siitä, että olen tekemäni politiikan sisällöltä oikealla tiellä.

Suomessa rakenteellista korruptiota ei uskalleta tutkia riittävällä laajuudella. Tutkijat pelkäävät työpaikan ja ansiotulon menettämistä. Pelolla johtaminen on kiinteä osa suomalaista poliittista kulttuuria.

Vantaalla pelkona on kuitenkin se, että tekemäni tutkintapyyntö ja valitus hallinto-oikeuteen Vantaan ratikan korruptioepäilyistä johtaisivat miljardi hankkeen kaatumiseen. Siksi, kaikki kortit käytetään, jotta hyvä veli-verkoston tulovirrat ja status saadaan säilytettyä. Häiriköt vaiennetaan hinnalla millä hyvänsä.