Viimeinen varoitus – Pörssisähkön hinta nousee pilviin

Viimeinen varoitus – Pörssisähkön hinta nousee pilviin

Sähkön hintaa ennustavat futuurinhinnat menevät romukoppaan, kun turvallisuusympäristö muuttuu radikaalisti Lähi-Idässä ja/tai, mikäli Venäjä päättää laittaa vivun kiinni Ukrainan läpi virtaavissa kaasuputkissa.

Hauras Nord Pool -sähköpörssi reakoi herkästi muuttuviin markkinatilanteisiin ja sähkönhinta Suomessa voi räjähtää ennen näkemättömiin lukemiin.

Mikäli Israel joutuu usean rintaman sotaan ja siviiliuhrien määrä kasvaa, niin öljyn markkinahinnan nousulta on vaikea suojautua. Tämä johtaa maakaasun hinnan nousuun ja korkeista fossiilisten raaka-aineiden markkinahinnoista hyötyy Venäjä.

Kun Venäjän sotakassa vahvistuu, niin houkutus laittaa Eurooppaan virtaavat kaasuhanat talvella kiinni kasvavat.

Eurooppa kylmenee, kun Putin rankaisee  

Kaasulla tuotetun sähkön osuus Euroopassa vuonna 2022 oli 19,6 %. Venäjän tuottamaa maakaasua tuodaan edelleen Eurooppaan suuria määriä. Vaikka määrät ovat pudonneet vuodesta 2021 vuoteen 2022 noin 20 %, niin 50 mrd. m³ v:ssa on liikaa.

Italiassa yli 50 % sähköstä tuotetaan Venäjän maakaasulla. Itävallassa 23 % ja Itä-Euroopassa Venäjän maakaasu on lämmön ja sähkön perusta.

Suomessa poliitikot vetävät lonkkaa – kansa palelee kodeissaan

Edellisen hallituksen toimet korkean sähkönhinnan hillitsemiseksi olivat pehmeitä. Tuhannet vähävaraiset suomalaiset tekivät hädissään pitkiä ja kalliita määräaikaisia sähkösopimuksia viime talvena. Korporaatioiden ”juoksupoika” Kokoomus on pitänyt huolen, että ratkaisuja sähkövankilan ratkaisuksi ei ole esittää.

Lobatun Energiaviraston ja heikon Kuluttaja- ja kilpailuviraston esittämät toimet olivat aivan liian pehmeitä. Nykyistä sähkönmyynnin toimintaympäristöä ei haluta muuttaa ja sähkömarkkinalain muutokset olivat kosmeettisia.

Kansa odottaa jännityksellä onko viime talvesta opittu mitään.